Lang ging duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen over ‘minder slecht’, maar er is een transitie gaande, merkt ondernemer en wetenschapper Diana den Held. “Het gaat niet langer om minder verpakkingen, minder fossiele brandstoffen of minder co2 uitstoot; steeds meer ondernemers willen een positieve impact maken.”

Diana den Held is zowel ondernemer als academicus. Met haar bedrijf adviseert ze overheden, ondernemers en zzp’ers over circulaire strategieën. Bij Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) geeft ze les over circulaire economie.

De wereld veranderen? Leer jezelf kennen

Ze stimuleert de studenten van RSM om een positieve impact te maken op de maatschappij en het milieu. Om dat goed te kunnen doen moeten ze eerst zichzelf leren kennen. Want bewust ondernemen gaat verder dan compliance, verder dan dingen doen omdat het moet, omdat er regelgeving voor is. 

“Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je vanuit bezieling kan werken en hoe minder vanuit compliance. Uiteindelijk bereik je meer als je gepassioneerd bent om een positieve impact te maken”, legt Den Held uit. “En je bespaart jezelf er een midlifecrisis mee.”

Niet omdat het moet

Den Held ziet dat steeds meer ondernemers zich bewust zijn van de positieve invloed die ze kunnen hebben op het klimaat en de maatschappij. “Er is een transitie gaande. Van het traditionele duurzaamheidsdenken, waarbij het altijd gaat om ‘minder slecht zijn’, naar ‘iets goeds doen'”, zegt ze. 

Volgens Den Held moeten we onszelf niet vragen stellen als ‘hoe kunnen we minder plastic verpakkingen gebruiken?’, maar ‘hoe zorgen we dat de biodiversiteit weer omhoog gaat? Hoe wordt de grond weer vruchtbaarder? Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet alleen werken om te leven, maar met bezieling naar hun werk gaan? 

Den Held: “Je kunt jezelf natuurlijk veel van dat soort vragen stellen. En er is zoveel wat je zou kunnen doen. Daarom moet je dus jezelf goed kennen. Je moet weten waaraan jij een positieve bijdrage wilt leveren. Want we kunnen niet in ons eentje al het leed van de wereld op onze schouders nemen. Maar als je over één onderwerp gepassioneerd bent, zul je met bezieling werken en meer oplossingen bedenken.”

Onderwijs geeft hoop

Met bezieling werken, geeft ook hoop, meent Den Held. “Ik zie het aan mijn studenten. Die waren lamgeslagen door het negatieve nieuws, maar beseffen nu dat ze wél iets kunnen doen. Ik vind het altijd fantastisch om hun oplichtende ogen te zien als ze doorkrijgen hoeveel impact ze kunnen maken.”

Onderwijs speelt dus een belangrijke rol, meent Den Held. “Via onderwijs kun je mensen kennis en tools aanreiken, om verandering te ondersteunen of in gang te zetten.”

Blijf je leven lang leren 

Leren houdt niet op als je je studie hebt afgerond en de werkvloer opgaat. Door steeds te blijven leren, blijf je geprikkeld om een positieve impact te maken. Volgens Den Held kunnen ook korte opleidingen, trainingen en cursussen kunnen je helpen te verdiepen in een onderwerp. “Ook omdat je dan in contact komt met andere professionals en met wetenschappers. Zo word je nog meer uitgedaagd en samen kom je op de beste ideeën.”

Wat zijn jouw struikelblokken in je carrière?

Op weg naar de top, loopt iedereen op een bepaald moment tegen uitdagingen aan. Het lukt je bijvoorbeeld maar niet om promotie te maken of je ontdekt dat je essentiële leiderschapsvaardigheden mist. 

Er zijn 5 van dit soort struikelblokken die bijna iedereen tegenkomt in z’n carrière. De experts van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) geven tips om ze te vermijden in het gratis whitepaper 5 struikelblokken die bijna iedereen tegenkomt in z’n carrière: zo overwin je ze.

Download het whitepaper hier: